Halvdan Viking

Av Martin Widmark

Vem är då Halvdan? Jo, en smart pojke i tioårsåldern och bor i vikingabyn Östbyn. Hans mamma är död och hans pappa är på vikingafärd och därför bor han hos smeden Björn som är snäll men bullrig. Den närmaste anförvanten är hunden Siri.
Halvdan klarar sig alltid, trots att han haltar efter en olycka. Han är smart och har en enastående förmåga att rimma. Det hjälper honom ofta när han är i knipa.

Om Halvdan och hans vän Meia får vi följa under deras liv och deras olika äventyr i en miljö som utspelar sig under vikingatiden, just när kristendomen är på intåg.

Det som sticker ut i de här böckerna är förstås miljön – det är spännande att läsa om vikingar. Det är också de fina svartvita bilderna – med hus och byar som de bör ha sett ut, med detaljer som runor och möbelutsmyckningar, med människorna som ofta är skäggiga, tandlösa och ganska fula, med tydliga ansiktsuttryck. Och framför allt är det nog språket som sticker ut. Det talas ”på vikingavis”, alltså på det sätt som är vedertaget i historiska romaner typ Röde Orm. Alla svängar som kan tas ut, tas ut och det blir mycket svordomar, förbannelser, mycket kiss och bajs (eller rännskita…). Ska det vara viking ska det vara grovt, känns det som. Klart ungarna älskar det här.

Även mycket kunskap leks in i texterna i Martin Widmarks bokserie.
Illustratören Mats Vänehem, känd bland annat från den välskapta faktaboken ”Vikingar” gör bokserien ”Halvdan Viking ” ännu mer åskådlig och livlig genom panoramabilder, översikter, genomskärningar och tokroliga detaljer, som både ansluter sig till berättelsen och berikar den.

Här finns gott om möjligheter att utveckla ett historiskt intresse för 6-10 åringar.

I bokserien Halvdan Viking ingår Hövdingens bägare, Främlingens grav, Vargens hjärta, Forsens Drottning, Miklagårds lås, Isens gud, De sju brödernas skatt, Munkens löfte & snart släpps Ulberhts svärd.

//Gullis lästips

Se boktrailer

barn och tonår, Gullis lästips, Halvdan Viking, Martin Widmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: